de_man_met_de_rammelaars_podcast.jpg
13-10-2022
Prijs en nominatie voor podcast
De door het Joods Museum en Airborne ontwikkelde podcast 'De man met de rammelaars' over het leven en de verzameling van Heinz Keijser is op 13 oktober met zilver bekroond tijdens de uitreiking van de Dutch Creativity Awards.
Na prachtige recensies in de pers en door het publiek is de podcast onder meer uitgezonden bij Parel Radio en OVT. Op 2 November volgt de uitslag van de Lovie Awards, waarvoor 'De man met de rammelaars' in de top drie staat. De vierdelige podcast is via de link (OVT) hierboven en spotify te beluisteren.
2021_podcast_de_man_met_de_rammelaars.jpg
7-12-2021
Podcast de man met de rammelaars
Op 17 december 2021 opent de tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! De curieuze verzameling van Heinz Keijser in het Joods Museum Amsterdam.

Bij de tentoonstelling is een bijzondere podcast uitgebracht. 

In ‘De man met de rammelaars’ gaat podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek naar het verhaal achter deze curieuze collectie van bijna duizend rammelaars.  Wat dreef Heinz Keijser om bijna veertig jaar van zijn leven aan het verzamelen van rammelaars te wijden? Op zoek naar antwoorden ontvouwt zich het wonderlijke levensverhaal van Keijser. Dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars.
De vierdelige podcast 'De man met de rammelaars' is ontwikkeld door audio agency Airborne. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag!
Luister via jck.nl/podcast of via je favo podcast app (bijv. Spotify: https://spoti.fi/3onjKQx).
2021_boek_rammelaars_en_rinkelbellen.jpg
7-12-2021
Het boek is gereed!
Met trots presenteert De stichting H. Keijser:
Rammelaars en rinkelbellen
De collectie van Heinz Keijser 


In dit fraai vormgegeven boek reflecteren diverse experts en auteurs op het leven en de verzameling van Heinz Keijser.

Het begint met een voorwoord door Abraham Rosenberg en een inleiding door Ileen Montijn, gevolgd door een biografische schets over het bewogen leven van Heinz Keijser: Jood, marxist, vluchteling, onderduiker, theaterman, vriend van bekende kunstenaars en verzamelaar. In een tiental essays van bekende specialisten komen vervolgens de kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen en de veelzijdige (zelfs magische) aspecten van de rammelaar aan bod. Zij leiden de lezer langs vierduizend jaar rammelaars, kinderportretten met rammelaars, en hun relatie met pedagogische en sociale ontwikkelingen.

Onder redactie van Mirjam Knotter en Lies Meiboom, met essays door Rudolf Dekker en Tessel Dekker, Claire van den Donk en Rudi Ekkart, Mirjam Knotter, Ileen Montijn, Sophie Olie, Lucinda Timmermans, Eefje van der Weijden, Wouter Welling en Annemarieke Willemsen
Met bijdragen over zestig topstukken uit de verzameling door Jan Dirk Biemond, Mirjam Knotter, Stefanie Korrel, Ilja Meijer, George Moorman, Charlotte van Rappard-Boon en Rebecca Roskam. 

https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789462497214/rammelaars-en-rinkelbellen
img515.jpg
Kabinet met rammelaars rond 1963
18-6-2021
Tentoonstelling en boek over de collectie Keijser in voorbereiding
In december 2021 zal de collectie Keijser op bijzondere wijze worden uitgelicht. Het Joods Historisch Museum opent dan een tentoonstelling over het bewogen leven en de verzameling van Heinz Keijser waarin voor het eerst de volledige verzameling rammelaars te zien zal zijn, waaronder vele topstukken van edelsmeedkunst van de 17de tot en met de 20ste eeuw.
Tegelijkertijd brengt de Stichting Keijser een rijk geillustreerd boek uit, waarin diverse auteurs ingaan op het leven en werk van Heinz Keijser als verzamelaar, de cultuurgeschiedenis van de rammeaar en waarin een groot aantal topstukken wordt uitgelicht.

Rond de tentoonstelling zullen diverse lezingen en evenementen worden georganiseerd, hierover volgt nader bericht.
conservering_2020-2.jpg
conservering_2020.jpg
12-6-2020
conservering collectie Keijser
Gedurende de maand juni werkt een enthousiast team van professionals en vrijwilligers aan een omvangrijk project: het geheel herverpakken en ordenen van de collectie Keijser. Alle rammelaars en overige objecten uit de collectie worden in nieuwe, zuurvrije dozen en verpakkingen geplaatst. Hiermee wordt niet alleen voorzien betere behoudsomstandigheden van de collectie, maar ook in een verbetering van de toegankelijkheid van de objecten voor onderzoek en bruiklenen.
winkel_van_de_keijsers_in_hannover_formaat_website_keijser.jpg
De winkel van de familie Keijser
4-6-2020
Biografisch onderzoek Heinz Keijser
In voorbereiding op een toekomstige publicatie en tentoonstelling over Heinz Keijser en zijn verzameling is de afgelopen maanden uitvoerig biografisch onderzoek verricht. Hierbij werden vele vondsten gedaan en contacten gelegd. Een bijzondere vondst is deze foto, van de winkel aan huis van zijn ouders in Hannover voor deze in 1933 als gevolg van de boycot tegen joodse winkeleigenaren werd geliquideerd en waarop zijn ouders hun zoon achtena na Nederland vluchtten. In de deuropening staat vermoedelijk zijn moeder Victoria Keijser-Behr. Zijn ouders overleefden de oorlog op een onderduikadres in Leersum.
0898_2.jpg
Kinderportret
Meisje met Rammelaar, Nederland 1628
21-8-2019
Een bijzonder portret
Inmiddels zijn ook de schilderijen uit de collectie Keijser gefotografeerd en beschreven, waaronder één wel heel bijzonder exemplaar. Het op paneel geschilderde kinderportret draagt een opschrift waarin vermeld staat dat het kindje 16 maanden oud was toen het in 1628 werd geschilderd. Welke Hollandse meester het werk vervaardigde, is helaas niet bekend. 
Alhoewel jongetjes in deze tijd vaak ook in een jurkje werden geportretteerd, weten we vanwege de rode ketting om haar hals, dat dit portret een meisje betreft.

doc
28-10-2018
Nieuw bestuur
De Stichting Keijser is bijzonder verheugd met de recente uitbreiding van het bestuur met nieuwe leden die met hun jarenlange ervaring en expertise belangrijk bijdragen aan de verdere concretisering van de doelstellingen van de stichting. 

Bestuur Stichting Keijser

Abraham W. Rosenberg, voorzitter
Charlotte E. van Rappard-Boon, secretaris
Ine Everaers, penningmeester
Eefje M.C. van der Weijden, bestuurslid
Jop C. Rosenberg Polak, bestuurslid
img493a.jpg
H. Keijser
Foto door Cas Oorthuys
26-1-2018
Archief H Keijser ontsloten
In de afgelopen periode heeft Ilja Meijer zich in opdracht van de stichting Keijser gebogen over de inventarisatie en ordening van het persoonlijke archief van H. Keijser. Met als resultaat veel belangrijke informatie over zijn leven, getekend door de WOII, en veel informatie mbt de ontwikkeling van zijn collectie en zijn onderzoek naar de cultuurhistorische achtergronden van rammelaars in de meest brede zin. 
rattle_bear_cups_head.jpg
Bear head shape rattle, third millennium BC
23-10-2016
4000 jaar oude kinder-rammelaar met berenkopje gevonden
4,000-year-old Children's Rattle Crafted as Bear Cub's Head: And it Still Rattles!

23 OCTOBER, 2016

By Tamara Zubchuk | The Siberian Times

A find-of-the-year by Novosibirsk archeologists is a toy that entertained prehistoric babies. The remarkable discovery of one of the oldest toys in the world came from excavations at a Bronze Age settlement in Siberia.
Inside it - and it remains sealed - are little stones 'that make a jingling sound', said Professor Vyacheslav Molodin, deputy head of Novosibirsk Institute of Archeology and Ethnography.
He told The Siberian Times: 'This is a clay rattle with a visible well-made handle - handy for a child to hold it. It was constructed by clay firing, it is hollow inside. There are little stones inside. We don't know what kind of stones these are, but we will be doing an X-ray to find out. The rattle is still working.'

Click here to read the full article

autobiografie_h._keijser_breed_260.jpg
Autobiografie Heinz Keijser
21-9-2016
Nieuwe medewerker en een bijzondere vondst
Sinds deze maand heeft de stichting een nieuwe medewerker. Kunst en design- historicus Ilja Sarah Meijer buigt zich de komende periode over de ordening van het archief van H. Keijser.
En op de eerste werkdag deed zij al een vondst: de op 18 vellen getypte Duitstalige autobiografie van Heinz Keijser met als bijlage een lijst met de 22 onderduikadressen waar hij gedurende de oorlogsjaren in Nederland verbleef. Uit de lijst blijkt dat hij meerdere malen verbleef bij fotograaf en verzetsstrijder Cas Oorthuys in zijn woning aan Amstel 3 te Amsterdam en na diverse verblijven in Groningen en Friesland in onder meer diverse pastorieen van de Nederlands Hervormde Kerk was zjn laatste adres bij de graficus en verzetsstrijder Dick Elffers op de O.Z. Achterburgwal in Amsterdam.

Een beknopte samenvatting van Heinz Keijsers bewogen levensverhaal kan onderaan deze pagina gedownload worden.
doc
stedelijk_museum_krimpenerwaard_tt_babytijd_2_breed_263.jpg
Tentoonstelling Babytijd
25-6-2015
Bruikleen van de Keijser collectie aan Streekmuseum Krimpenerwaard
Van 25 juni t/m 19 september 2015 is in streekmuseum Krimpenerwaard de tentoonstelling BABYTIJD te zien, waarvoor een selectie aan rammelaars uit de Keijser collectie in bruikleen is gegegeven.


14-6-2015
Nieuwe fotos binnenkort online
Er is een begin gemaakt met de fotografie van een volgend deel van de collectie van voornamelijk 20ste eeuwse rammelaars. Binnenkort zijn de nieuwe foto's online te zien.
17-10-2014
Artikel Corals: Protection for Teething Babies
Dit online artikel van historica Kathryn Kane in de Regency Redingote beschrijft de beschermende werking die koraal sinds oudsher werd toegedicht en het gebruik om babies van een stuk koraal als bescherming te voorzien. Klik hier voor de link.
89003_0172_263_breed_wilkins.jpg
Rammelaar van John Harford Wilkins uit 1915
Inv. nr. 0172
11-10-2014
Familielid van Art Nouveau rammelaar gevonden
In de collectie bevindt zich een zeer aparte Engelse rammelaar in Art Nouveau stijl, met een inscriptie die refereert aan de geboorte van John Harford Wilkins in 1915. Via een genealogische website vonden we de zoon van deze man, die al jaren op zoek is naar informatie over zijn vader. En bijzonder verheugd was met deze vondst. Hiernaast wist hij ons te vertellen, dat de vader van zijn vader zilversmid was. Hopelijk zal verder onderzoek uitwijzen of de rammelaar mogelijk door de vader van John Harford Wilkins voor de geboorte van zijn zoon is gemaakt.
poland-tomb-baby.jpg
9-11-2013
Archeologen ontdekken een graf met een baby rammelaar 2013
Archaeologen ontdekten een 2500 jaar oude rammelaar in een babygraf in het Poolse dorpje Legowo nabij Wagrowiec.

Lees meer over de vondst op: click on this link

0-0-0000
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/nieuws