rammelaar_suzanne_braunsberg_1.jpg
De eerste rammelaar van Heinz Keijser
Miniatuur poppenrammelaar, Nederland ca. 1820.
14-7-2020
De eerste rammelaar teruggevonden!
In de afgelopen periode is druk gezocht naar de familie Braunsberg, de eigenaars van de kleine zilveren poppenrammelaar Heinz Keijser in 1947 kocht en die het begin van zijn leven als verzamelaar vormde. In 1951 schonk hij deze voor de geboorte van hun dochter. Dankzij de hulp van The Association of Jewish Refugees, zijn we inmiddels in contact met Hannelore en Suzanne Braunsberg, die het kleinood nog altijd in haar bezit heeft.
doc
tentoonstelling_blind_date_2020_antwerpen.jpg
3-4-2020
Tentoonstelling kinderportretten en rammelaars in Antwerpen in tijden van corona
Op 13 maart 2020 opende op diverse locaties in Antwerpen de tentoonstelling 'Blind date' waarin het portret centraal staat. Als deel van de tentoonstelling is op de gaanderij van de Sint-Carolus Borromeuskerk onder de titel 'Kinderportret tussen hemel en aarde' een tentoonstelling ingericht van ex-voto’s en kinderportretten van de late 16de tot 18de eeuw uit particuliere en religieuze verzamelingen. Deze tentoonstelling legt de nadruk op de kwetsbaarheid van jonge kinderen in die tijd. Slechts één baby op vier haalde zijn of haar eerste verjaardag, en nog eens zoveel kinderen overleden voor hun vijfde levensjaar. Gefortuneerde ouders lieten als hun kind in leven bleef in opdracht votiefportretten vervaardigen. Dergelijke ‘ex-voto’s’ kregen een plaats in de kerk als een geschilderd bedankkaartje voor de goddelijke hulp bij het overleven.
Maar ook andere hulplijnen werden ingezet: Heel wat geschilderde peuters dragen rammelaars bij zich, met bijtstukken van bergkristal, koraal of wolfstand. Daarop kon worden gekauwd bij tandpijn, maar deze kostbare materialen werden ook andere krachten toegekend: het kwaad afzweren. In een originele scenografie door Walter Van Beirendonck zijn deze portretten gecombineerd met kleine vitrines waarin bijzondere rammelaars uit een particuliere Belgische verzameling worden getoond.

Nog altijd is de mens kwetsbaar: ook de tentoonstellingslocaties in Antwerpen moesten vanwege het coronavirus voor nu hun deuren sluiten. De expositie is evenwel nog tot 31 december te zien en de catalogus is online en via de bijlage bij dit nieuwbericht alvast te raadplegen.
doc
20190724_112337.jpg
Fotografie in het depot
23-7-2019
Voortgang en vernieuwing van de website
Inmidddels zijn de werkzaamheden aan de technische vernieuwing van de website van de stichting Keijser in volle gang. Vele nieuwe schatten uit de collectie Keijser zijn inmiddels aan de database toegevoegd en gefotografeerd en zullen vanaf eind augustus op de vernieuwde website te bewonderen zijn.
doc
jamestown_rammelaar.jpg
Jamestown rammelaar, c. 1610-11
3-10-2014
Rammelaar opgegraven in Jamestown
Deze vroeg 17de eeuwse rammelaar met bijstaafje en fluit werd opgegraven in een put uit ca. 1610-11 tijdens het Jamestown Rediscovery project.
rammelaar_anatolie_cingirak.jpg
Rattle, 4000 BC.
18-8-2014
Rammelaar opgegraven in Anatoliƫ
Tijdens opgravingen door het departement archeologie van de universteit van Ankara in de voormalige handelskolonie Kültepe Kani?-Karum (Anatolië) is een rammelaar opgegraven die van rond 4000 jaar voor de jaartelling dateert.

Lees het artikel
doc
the_pomegranate_garden_afb.jpg
1-8-2014
The Pomegranate garden
An article on Botany and Kabbalah in Samarkand carpets:
The very idea of pomegranate carpet expresses a longing for the mythical original garden. A garden is the fantastic place in which to contemplate beauty and the mysteries of nature. A magic place, a safe haven, where man by tending flowers, plants and trees, nurtures the most intimate and delicate part of his being: a garden is a place of the soul.

Lees het artikel: Click on this link
doc
klatergoud_en_zilveren_bellen.jpg
20-9-2009
Klatergoud en zilveren bellen in Museum Sterckshof 2009
Het Zilvermuseum Sterckshof organiseert jaarlijks enkele tentoonstellingen over antiek en hedendaags zilver. 

De tentoonstelling Klatergoud en zilveren bellen van 6 oktober 2009 tot 10 januari 2010 toont een diversiteit aan zilveren en gouden rinkelbellen, zowel qua vorm als decoratie. De privéverzameling telt 167 rammelaars die een periode van begin achttiende eeuw tot het midden van de vorige eeuw bestrijken. Ze zijn afkomstig uit België, Engeland, Frankrijk, Nederland en Spanje. De objecten worden samengebracht met innemende miniaturen en spraakmakende kinderportretten waarop de piepjonge eigenaar met zijn rammelaar in de hand wordt afgebeeld. 

Naar aanleiding van de tentoonstelling publiceert het Zilvermuseum Sterckshof met medewerking van Emil Fonfoneata een begeleidende catalogus met illustraties van de geëxposeerde kunstwerken en objecten.
doc
ladenburger_spielzeug.jpg
1-1-2007
Collectie rammelaars in Duits veilinghuis 2007
In het digitaal archief van de Ladenburger Spielzeugauktion zijn 171 zilveren rammelaars te bekijken die in 2007 werden geveild.

ga naar de website


doc
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/nieuws/archief