hkeijser_in_ca_1963_cas_oorthys.jpg
H. Keijser in ca. 1963. Foto door Cas Oorthuys
doc
Het ontstaan van de collectie
Heinz Keijser (Gronau 1911-Amsterdam 1988) kocht in 1947 een antieke zilveren rammelaar. Deze aankoop zou het begin worden van zijn verzameling van rinkelbellen en rammelaars die hij in de daaropvolgende decennia uitbouwde tot één van de grootste particuliere verzamelingen op dit gebied.

Keijsers woning aan de Amsterdamse Prinsengracht 21 was gevuld met vitrines met rammelaars, kunst, antiek, curiosa en boeken rond dit onderwerp. Door de jaren heen bouwde Keijser zijn verzameling uit met honderden rammelaars, van zilveren en gouden varianten tot aan exotische exemplaren uit alle tijden en culturen. Zijn collectie raakte bekend binnen een kring van experts en collega verzamelaars. Zo onderhield hij jarenlang vriendschap met Idès Cammaert wiens collectie zich tegenwoordig in de Bibliotheca Wittockania in Sint Pieters Woluwe bevindt. Een tweede bevriende verzamelaar was Marcia Hersey, auteur van de identificatie en waarderingsgids “Collecting Baby Rattles and Teethers” uit 1998, die zij aan haar vrienden en mede-verzamelaars Keijser en Cammaert opdroeg.

Met de tentoonstelling "Rinkelbel en rammelaar" die op 19 juni 1958 in het Amsterdamse Museum Willet Holthuysen  opende, werd een belangrijk deel van de Keijser collectie van ca. 200 stuks, voor het eerst aan een groter publiek getoond. Van de gelijknamige catalogus is Keijsers originele exemplaar bewaard gebleven, met handtekeningen van de genodigden voor de opening en de verwijzingen naar de nummers uit de Keijser Collectie.

Delen van de Keijser collectie werden hiernaast nog tentoongesteld in onder meer een tentoonstelling over Nederlands zilver op het Institut Néerlandais te Parijs in 1962, in het Singer Museum te Laren in 1973 en na zijn overlijden in de tentoonstelling "Kinderen van alle tijden" in het Noordbrabants Museum te 's -Hertogenbosch van 28 maart t/m 6 juli 1997. In de gelijknamige publicatie werden diverse rammelaars uit de collectie opgenomen, die toen al ondergebracht waren in de Stichting H. Keijser. Meer recent, in 2015 was nog een kleine selectie van rammelaars uit de Keijser collectie te zien in de tentoonstelling 'Babygoed' in Streekmuseum Krimpenerwaard. 

Heinz Keijser overleed op 14 februari 1988 en werd begraven op de begraafplaats Gan Sjalom in Hoofddorp van de Amsterdamse Liberaal Joodse Gemeente. Zijn graf werd door de Stichting H. Keijser voorzien van een granaatappel, een oud joods symbool dat belangrijk deel uitmaakte van het gedachtegoed dat Keijser rond zijn verzameling ontwikkelde.

Naast zijn collectie liet H. Keijser een omvangrijk archief na, waarin zich ook zijn Duitstalige "Schildering van zijn levensloop" uit ca. 1964 bevindt. Een beknopte Nederlandse samenvatting hiervan is beschikbaar via de download op deze pagina.
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/geschiedenis