h_keijser_in_zijn_woning.jpg
H. Keijser te midden van zijn collectie
hkeijser_in_ca_1963_cas_oorthys.jpg
H. Keijser in ca. 1963. Foto door Cas Oorthuys
doc
Het ontstaan van de collectie
Heinz Keijser (Gronau/Hannover 1911-1988 Amsterdam) kocht in 1947 een antieke zilveren rammelaar, het werd de basis van deze verzameling van rinkelbellen en rammelaars die hij in de daaropvolgende decennia uitbouwde tot één van de grootste particuliere verzamelingen op dit gebied.

Heinz Keijsers huis aan de Amsterdamse Prinsengracht 21 was gevuld met vitrines met rammelaars, kunst, antiek, curiosa en boeken. Hier ontving hij zijn vrienden en bevriende collectioneurs, als hij niet zelf op reis was voor zaken en dit combineerde met zijn onderzoek of de aanschaf van nieuwe aanwinsten voor zijn collectie in vele kunsthandels in Europa.

Met de tentoonstelling "Rinkelbel en rammelaar" in Museum Willet Holthuysen die op 19 juni 1958 opende, werd een belangrijk deel van de Keijser collectie van ca. 200 stuks, voor het eerst aan het grotere publiek getoond. Van de gelijknamige catalogus is Keijsers originele exemplaar bewaard, met handtekeningen van de genodigden voor de opening en de verwijzingen naar de nummers uit de Keijser Collectie.

Delen van de Keijser collectie werden hiernaast nog getoond in onder meer een tentoonstelling over Nederlands zilver op het Institut Néerlandais te Parijs in 1962, in het Singer Museum te Laren in 1973 en op de tentoonstelling "Kinderen van alle tijden" in het Noordbrabants Museum te 's -Hertogenbosch van 28 maart t/m 6 juli 1997. H. Keijser zelf was toen reeds overleden. In de gelijknamige publicatie werden diverse rammelaars uit de collectie opgenomen, toen al deel van de Stichting Keijser.

Gedurende zijn leven legde Keijser vele contacten met collega-verzamelaars, zoals Idès Cammaert met wie Keijser sinds 1963 in contact was en met wie hij zijn grote passie voor het verzamelen van rammelaars deelde. Cammaert beschrijft in 1991 in zijn publicatie bij de tentoonstelling "De rammelaar door de eeuwen Schenking Idès Cammaert" hoe hij en H. Keijser hun onderlinge kennis deelden. Cammaert bracht zijn collectie via Michel Wittock onder in de Bibliotheca Wittockania in Sint Pieters Woluwe.

Een tweede belangrijke bevriende verzamelaar is Marcia Hersey, die in 1998 de identificatie en waarderingsgids “Collecting Baby Rattles and Teethers” samenstelde. Via Idès Cammaert leerde Hersey H. Keijser kennen en het drietal ontwikkelde een levenslange vriendschap tot aan de dood van zowel Keijser als Cammaert. Haar boek draagt Hersey dan ook aan deze twee verzamelaars op.

Heinz Keijser overleed op 14 februari 1988 en werd begraven op de begraafplaats Gan Sjalom in Hoofddorp van de Liberaal Joodse Gemeente. Zijn graf werd door de Stichting Keijser voorzien van een granaatappel, een oud joods symbool dat belangrijk deel uitmaakte van het gedachtegoed dat Keijser rond zijn verzameling ontwikkelde.

Voor een uitgebreide biografie van H.Keijser gebaseerd op zijn autobiografische aantekeningen, download het artikel onder aan deze pagina.
contact | privacy | voorwaarden | colofon