rammelaar_suzanne_braunsberg_1.jpg
De eerste rammelaar van Heinz Keijser
Miniatuur poppenrammelaar, Nederland ca. 1820.
14-7-2020
De eerste rammelaar teruggevonden!
In de afgelopen periode is druk gezocht naar de familie Braunsberg, de eigenaars van de kleine zilveren poppenrammelaar Heinz Keijser in 1947 kocht en die het begin van zijn leven als verzamelaar vormde. In 1951 schonk hij deze voor de geboorte van hun dochter. Dankzij de hulp van The Association of Jewish Refugees, zijn we inmiddels in contact met Hannelore en Suzanne Braunsberg, die het kleinood nog altijd in haar bezit heeft.
doc
conservering_2020-2.jpg
conservering_2020.jpg
12-6-2020
conservering collectie Keijser
Gedurende de maand juni werkt een enthousiast team van professionals en vrijwilligers aan een omvangrijk project: het geheel herverpakken en ordenen van de collectie Keijser. Alle rammelaars en overige objecten uit de collectie worden in nieuwe, zuurvrije dozen en verpakkingen geplaatst. Hiermee wordt niet alleen voorzien betere behoudsomstandigheden van de collectie, maar ook in een verbetering van de toegankelijkheid van de objecten voor onderzoek en bruiklenen.
winkel_van_de_keijsers_in_hannover_formaat_website_keijser.jpg
De winkel van de familie Keijser
4-6-2020
Biografisch onderzoek Heinz Keijser
In voorbereiding op een toekomstige publicatie en tentoonstelling over Heinz Keijser en zijn verzameling is de afgelopen maanden uitvoerig biografisch onderzoek verricht. Hierbij werden vele vondsten gedaan en contacten gelegd. Een bijzondere vondst is deze foto, van de winkel aan huis van zijn ouders in Hannover voor deze in 1933 als gevolg van de boycot tegen joodse winkeleigenaren werd geliquideerd en waarop zijn ouders hun zoon achtena na Nederland vluchtten. In de deuropening staat vermoedelijk zijn moeder Victoria Keijser-Behr. Zijn ouders overleefden de oorlog op een onderduikadres in Leersum.
tentoonstelling_blind_date_2020_antwerpen.jpg
3-4-2020
Tentoonstelling kinderportretten en rammelaars in Antwerpen in tijden van corona
Op 13 maart 2020 opende op diverse locaties in Antwerpen de tentoonstelling 'Blind date' waarin het portret centraal staat. Als deel van de tentoonstelling is op de gaanderij van de Sint-Carolus Borromeuskerk onder de titel 'Kinderportret tussen hemel en aarde' een tentoonstelling ingericht van ex-voto’s en kinderportretten van de late 16de tot 18de eeuw uit particuliere en religieuze verzamelingen. Deze tentoonstelling legt de nadruk op de kwetsbaarheid van jonge kinderen in die tijd. Slechts één baby op vier haalde zijn of haar eerste verjaardag, en nog eens zoveel kinderen overleden voor hun vijfde levensjaar. Gefortuneerde ouders lieten als hun kind in leven bleef in opdracht votiefportretten vervaardigen. Dergelijke ‘ex-voto’s’ kregen een plaats in de kerk als een geschilderd bedankkaartje voor de goddelijke hulp bij het overleven.
Maar ook andere hulplijnen werden ingezet: Heel wat geschilderde peuters dragen rammelaars bij zich, met bijtstukken van bergkristal, koraal of wolfstand. Daarop kon worden gekauwd bij tandpijn, maar deze kostbare materialen werden ook andere krachten toegekend: het kwaad afzweren. In een originele scenografie door Walter Van Beirendonck zijn deze portretten gecombineerd met kleine vitrines waarin bijzondere rammelaars uit een particuliere Belgische verzameling worden getoond.

Nog altijd is de mens kwetsbaar: ook de tentoonstellingslocaties in Antwerpen moesten vanwege het coronavirus voor nu hun deuren sluiten. De expositie is evenwel nog tot 31 december te zien en de catalogus is online en via de bijlage bij dit nieuwbericht alvast te raadplegen.
doc
0898_2.jpg
Kinderportret
Meisje met Rammelaar, Nederland 1628
21-8-2019
Een bijzonder portret
Inmiddels zijn ook de schilderijen uit de collectie Keijser gefotografeerd en beschreven, waaronder één wel heel bijzonder exemplaar. Het op paneel geschilderde kinderportret draagt een opschrift waarin vermeld staat dat het kindje 16 maanden oud was toen het in 1628 werd geschilderd. Welke Hollandse meester het werk vervaardigde, is helaas niet bekend. 
Alhoewel jongetjes in deze tijd vaak ook in een jurkje werden geportretteerd, weten we vanwege de rode ketting om haar hals, dat dit portret een meisje betreft.
doc
20190724_112337.jpg
Fotografie in het depot
23-7-2019
Voortgang en vernieuwing van de website
Inmidddels zijn de werkzaamheden aan de technische vernieuwing van de website van de stichting Keijser in volle gang. Vele nieuwe schatten uit de collectie Keijser zijn inmiddels aan de database toegevoegd en gefotografeerd en zullen vanaf eind augustus op de vernieuwde website te bewonderen zijn.
doc
28-10-2018
Nieuw bestuur
De Stichting Keijser is bijzonder verheugd met de recente uitbreiding van het bestuur met nieuwe leden die met hun jarenlange ervaring en expertise belangrijk bijdragen aan de verdere concretisering van de doelstellingen van de stichting. 

Bestuur Stichting Keijser

Abraham W. Rosenberg, voorzitter
Charlotte E. van Rappard-Boon, secretaris
Ine Everaers, penningmeester
Eefje M.C. van der Weijden, bestuurslid
Jop C. Rosenberg Polak, bestuurslid
img493a.jpg
H. Keijser
Foto door Cas Oorthuys
26-1-2018
Archief H Keijser ontsloten
In de afgelopen periode heeft Ilja Meijer zich in opdracht van de stichting Keijser gebogen over de inventarisatie en ordening van het persoonlijke archief van H. Keijser. Met als resultaat veel belangrijke informatie over zijn leven, getekend door de WOII, en veel informatie mbt de ontwikkeling van zijn collectie en zijn onderzoek naar de cultuurhistorische achtergronden van rammelaars in de meest brede zin. 
rattle_bear_cups_head.jpg
Bear head shape rattle, third millennium BC
23-10-2016
4000 jaar oude kinder-rammelaar met berenkopje gevonden
4,000-year-old Children's Rattle Crafted as Bear Cub's Head: And it Still Rattles!

23 OCTOBER, 2016

By Tamara Zubchuk | The Siberian Times

A find-of-the-year by Novosibirsk archeologists is a toy that entertained prehistoric babies. The remarkable discovery of one of the oldest toys in the world came from excavations at a Bronze Age settlement in Siberia.
Inside it - and it remains sealed - are little stones 'that make a jingling sound', said Professor Vyacheslav Molodin, deputy head of Novosibirsk Institute of Archeology and Ethnography.
He told The Siberian Times: 'This is a clay rattle with a visible well-made handle - handy for a child to hold it. It was constructed by clay firing, it is hollow inside. There are little stones inside. We don't know what kind of stones these are, but we will be doing an X-ray to find out. The rattle is still working.'

Click here to read the full article

autobiografie_h._keijser_breed_260.jpg
Autobiografie Heinz Keijser
21-9-2016
Nieuwe medewerker en een bijzondere vondst
Sinds deze maand heeft de stichting een nieuwe medewerker. Kunst en design- historicus Ilja Sarah Meijer buigt zich de komende periode over de ordening van het archief van H. Keijser.
En op de eerste werkdag deed zij al een vondst: de op 18 vellen getypte Duitstalige autobiografie van Heinz Keijser met als bijlage een lijst met de 22 onderduikadressen waar hij gedurende de oorlogsjaren in Nederland verbleef. Uit de lijst blijkt dat hij meerdere malen verbleef bij fotograaf en verzetsstrijder Cas Oorthuys in zijn woning aan Amstel 3 te Amsterdam en na diverse verblijven in Groningen en Friesland in onder meer diverse pastorieen van de Nederlands Hervormde Kerk was zjn laatste adres bij de graficus en verzetsstrijder Dick Elffers op de O.Z. Achterburgwal in Amsterdam.

Een beknopte samenvatting van Heinz Keijsers bewogen levensverhaal kan onderaan deze pagina gedownload worden.
doc
stedelijk_museum_krimpenerwaard_tt_babytijd_2_breed_263.jpg
Tentoonstelling Babytijd
25-6-2015
Bruikleen van de Keijser collectie aan Streekmuseum Krimpenerwaard
Van 25 juni t/m 19 september 2015 is in streekmuseum Krimpenerwaard de tentoonstelling BABYTIJD te zien, waarvoor een selectie aan rammelaars uit de Keijser collectie in bruikleen is gegegeven.


14-6-2015
Nieuwe fotos binnenkort online
Er is een begin gemaakt met de fotografie van een volgend deel van de collectie van voornamelijk 20ste eeuwse rammelaars. Binnenkort zijn de nieuwe foto's online te zien.
17-10-2014
Artikel Corals: Protection for Teething Babies
Dit online artikel van historica Kathryn Kane in de Regency Redingote beschrijft de beschermende werking die koraal sinds oudsher werd toegedicht en het gebruik om babies van een stuk koraal als bescherming te voorzien. Klik hier voor de link.
89003_0172_263_breed_wilkins.jpg
Rammelaar van John Harford Wilkins uit 1915
Inv. nr. 0172
11-10-2014
Familielid van Art Nouveau rammelaar gevonden
In de collectie bevindt zich een zeer aparte Engelse rammelaar in Art Nouveau stijl, met een inscriptie die refereert aan de geboorte van John Harford Wilkins in 1915. Via een genealogische website vonden we de zoon van deze man, die al jaren op zoek is naar informatie over zijn vader. En bijzonder verheugd was met deze vondst. Hiernaast wist hij ons te vertellen, dat de vader van zijn vader zilversmid was. Hopelijk zal verder onderzoek uitwijzen of de rammelaar mogelijk door de vader van John Harford Wilkins voor de geboorte van zijn zoon is gemaakt.
poland-tomb-baby.jpg
9-11-2013
Archeologen ontdekken een graf met een baby rammelaar 2013
Archaeologen ontdekten een 2500 jaar oude rammelaar in een babygraf in het Poolse dorpje Legowo nabij Wagrowiec.

Lees meer over de vondst op: click on this link

contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/nieuws