0898_2.jpg
Kinderportret
Meisje met Rammelaar, Nederland 1628
21-8-2019
Een bijzonder portret
Inmiddels zijn ook de schilderijen uit de collectie Keijser gefotografeerd en beschreven, waaronder één wel heel bijzonder exemplaar. Het op paneel geschilderde kinderportret draagt een opschrift waarin vermeld staat dat het kindje 16 maanden oud was toen het in 1628 werd geschilderd. Welke Hollandse meester het werk vervaardigde, is helaas niet bekend. 
Alhoewel jongetjes in deze tijd vaak ook in een jurkje werden geportretteerd, weten we vanwege de rode ketting om haar hals, dat dit portret een meisje betreft.
doc
20190724_112337.jpg
Fotografie in het depot
23-7-2019
Voortgang en vernieuwing van de website
Inmidddels zijn de werkzaamheden aan de technische vernieuwing van de website van de stichting Keijser in volle gang. Vele nieuwe schatten uit de collectie Keijser zijn inmiddels aan de database toegevoegd en gefotografeerd en zullen vanaf eind augustus op de vernieuwde website te bewonderen zijn.
doc
28-10-2018
Nieuw bestuur
De Stichting Keijser is bijzonder verheugd met de recente uitbreiding van het bestuur met nieuwe leden die met hun jarenlange ervaring en expertise belangrijk bijdragen aan de verdere concretisering van de doelstellingen van de stichting. 

Bestuur Stichting Keijser

Abraham W. Rosenberg, voorzitter
Charlotte E. van Rappard-Boon, secretaris
Ine Everaers, penningmeester
Eefje M.C. van der Weijden, bestuurslid
Jop C. Rosenberg Polak, bestuurslid
img493a.jpg
H. Keijser
Foto door Cas Oorthuys
26-1-2018
Archief H Keijser ontsloten
In de afgelopen periode heeft Ilja Meijer zich in opdracht van de stichting Keijser gebogen over de inventarisatie en ordening van het persoonlijke archief van H. Keijser. Met als resultaat veel belangrijke informatie over zijn leven, getekend door de WOII, en veel informatie mbt de ontwikkeling van zijn collectie en zijn onderzoek naar de cultuurhistorische achtergronden van rammelaars in de meest brede zin. 
rattle_bear_cups_head.jpg
Bear head shape rattle, third millennium BC
23-10-2016
4000 jaar oude kinder-rammelaar met berenkopje gevonden
4,000-year-old Children's Rattle Crafted as Bear Cub's Head: And it Still Rattles!

23 OCTOBER, 2016

By Tamara Zubchuk | The Siberian Times

A find-of-the-year by Novosibirsk archeologists is a toy that entertained prehistoric babies. The remarkable discovery of one of the oldest toys in the world came from excavations at a Bronze Age settlement in Siberia.
Inside it - and it remains sealed - are little stones 'that make a jingling sound', said Professor Vyacheslav Molodin, deputy head of Novosibirsk Institute of Archeology and Ethnography.
He told The Siberian Times: 'This is a clay rattle with a visible well-made handle - handy for a child to hold it. It was constructed by clay firing, it is hollow inside. There are little stones inside. We don't know what kind of stones these are, but we will be doing an X-ray to find out. The rattle is still working.'

Click here to read the full article

autobiografie_h._keijser_breed_260.jpg
Autobiografie Heinz Keijser
21-9-2016
Nieuwe medewerker en een bijzondere vondst
Sinds deze maand heeft de stichting een nieuwe medewerker. Kunst en design- historicus Ilja Sarah Meijer buigt zich de komende periode over de ordening van het archief van H. Keijser.
En op de eerste werkdag deed zij al een vondst: de op 18 vellen getypte Duitstalige autobiografie van Heinz Keijser met als bijlage een lijst met de 22 onderduikadressen waar hij gedurende de oorlogsjaren in Nederland verbleef. Uit de lijst blijkt dat hij meerdere malen verbleef bij fotograaf en verzetsstrijder Cas Oorthuys in zijn woning aan Amstel 3 te Amsterdam en na diverse verblijven in Groningen en Friesland in onder meer diverse pastorieen van de Nederlands Hervormde Kerk was zjn laatste adres bij de graficus en verzetsstrijder Dick Elffers op de O.Z. Achterburgwal in Amsterdam.

Een beknopte samenvatting van Heinz Keijsers bewogen levensverhaal kan onderaan deze pagina gedownload worden.
doc
stedelijk_museum_krimpenerwaard_tt_babytijd_2_breed_263.jpg
Tentoonstelling Babytijd
25-6-2015
Bruikleen van de Keijser collectie aan Streekmuseum Krimpenerwaard
Van 25 juni t/m 19 september 2015 is in streekmuseum Krimpenerwaard de tentoonstelling BABYTIJD te zien, waarvoor een selectie aan rammelaars uit de Keijser collectie in bruikleen is gegegeven.


14-6-2015
Nieuwe fotos binnenkort online
Er is een begin gemaakt met de fotografie van een volgend deel van de collectie van voornamelijk 20ste eeuwse rammelaars. Binnenkort zijn de nieuwe foto's online te zien.
17-10-2014
Artikel Corals: Protection for Teething Babies
Dit online artikel van historica Kathryn Kane in de Regency Redingote beschrijft de beschermende werking die koraal sinds oudsher werd toegedicht en het gebruik om babies van een stuk koraal als bescherming te voorzien. Klik hier voor de link.
89003_0172_263_breed_wilkins.jpg
Rammelaar van John Harford Wilkins uit 1915
Inv. nr. 0172
11-10-2014
Familielid van Art Nouveau rammelaar gevonden
In de collectie bevindt zich een zeer aparte Engelse rammelaar in Art Nouveau stijl, met een inscriptie die refereert aan de geboorte van John Harford Wilkins in 1915. Via een genealogische website vonden we de zoon van deze man, die al jaren op zoek is naar informatie over zijn vader. En bijzonder verheugd was met deze vondst. Hiernaast wist hij ons te vertellen, dat de vader van zijn vader zilversmid was. Hopelijk zal verder onderzoek uitwijzen of de rammelaar mogelijk door de vader van John Harford Wilkins voor de geboorte van zijn zoon is gemaakt.
poland-tomb-baby.jpg
9-11-2013
Archeologen ontdekken een graf met een baby rammelaar 2013
Archaeologen ontdekten een 2500 jaar oude rammelaar in een babygraf in het Poolse dorpje Legowo nabij Wagrowiec.

Lees meer over de vondst op: click on this link

contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/nieuws