n055_verhaaltje.jpg
Granaatappel uit Egypte, 18de dynastie
Inv. nr. N055
2011-09-05
Egyptisch glas
Deze granaatappel is volgens notities van Keijser gemaakt van Egyptisch glas en dateert uit de 18e Dynastie/Amarna-Periode van 1378 tot 1362 BCE. Verder onderzoek zal uit moeten wijzen of deze granaatappel inderdaad van Egyptisch glas is.

De granaatappel deed zijn intrede in Egypte vanuit West-Azië of Cyprus tijdens de regeringen van Amenthotep I and Thoetmosis III en al snel werden vazen en kleine potjes in de vorm van deze vrucht populair en werden gemaakt van faience, metaal, hout, steen en glas.

De granaatappel is sinds de oudheid een symbool voor vruchtbaarheid, mede dankzij zijn vele zaden en het rijke vruchtvlees en was een bijzonder populaire vrucht in het oude Egypte. Zo zag men het rode sap van de granaatappel als de nectar van geliefden, en kondigden de bloemen van de granaatappelboom de ontluikende lente en nieuw leven aan. Diverse Amarna prinsessen werden in die periode met de granaatappel als vruchtbaarheidssymbool afgebeeld.

Het oudste Egyptisch glas stamt de uit de regeringsperiode van farao Thoetmosis III (1505-1450 voor de jaartelling, 18de dynastie). De Egyptenaren maakten hun glas met zand en bootsten hier populaire edelstenen mee na, zoals turkoois, lapis lazuli en amethist. De vervaardigings techniek was complex: Voordat het glasblazen in 50 voor de jaartelling werd uitgevonden, werd de 'kern-glastechniek' toegepast. Daarbij werden draden van gesmolten glas om een kern van klei gewonden. Deze complexe vervaardigingstechniek maakte glas in het oude Egypte dan ook tot een exclusief product.

Bronnen:

‘Egyptisch Zandkernglas’. Museumkennis. Rijksmuseum voor Oudheden. 6-9-2013 . ‘Glazen cosmeticaflesjes’. Museumkennis. Rijksmuseum voor Oudheden. 6-9-2013 .

Immerwahr. S. ‘The Pomegranate Vase. It’s origins and continuity’. Hesperia. Journal of the American School of Classical Studies at Athens, vol. 58, nr. 4, 1989.

Voor meer informatie:

Ga naar objectgegevens Inv. nr. N055
back
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/index_leesmeer.php?id=7