greiflinge_brochure.jpg
Brochure Albedeut
bild_kuekelhaus.jpg
Hugo Kükelhaus
2015-05-29
Greiflinge
ALLBEDEUT, door Hugo Kükelhaus

Voor de Duitse architect, kunstenaar en filosoof Hugo Kükelhaus (1900-1984) waren deze houten rammelaars niet alleen speelgoed, maar vooral voorwerpen die kinderen konden helpen hun vaardigheden en talenten op jonge leeftijd te helpen ontwikkelen.

Kükelhaus meende dat de zintuigen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van talent. Vooral jonge kinderen moesten volgens Kükelhaus gestimuleerd worden om hun nog sluimerende zintuigen te activeren, in het bijzonder de tastzin. Om die reden ontwierp hij in de jaren dertig de serie Allbedeut: een reeks houten , rammelende ‘Greiflinge’ in eenvoudige vormen. Allbedeut is geen toevallig gekozen naam. Volgens Kükelhaus konden zijn houten rammelaars door hun eenvoudige vorm alle mogelijke betekenissen aannemen voor kinderen.
De vormgeving van de serie was geïnspireerd door het werk van enkele invloedrijke pedagogen uit de vroege twintigste eeuw, zoals Erika Hoffman en William Stern. Omdat baby’s alleen nog maar contrast waarnemen, besloot Kükelhaus niet te werken met kleur, maar met verschillende, contrasterende soorten hout. 

In het begin bestond Allbedeut uit zeven verschillende rammelaars. Dankzij het grote succes kwamen daar vanaf de late jaren dertig al snel andere vormen bij. Kükelhaus bleek een pionier: tot op de dag van vandaag zijn zijn ‘Greiflinge’ geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. Het tijdloze ontwerp en gebruik van duurzame materialen hebben daar ongetwijfeld enorm aan bijgedragen.

Bronnen:
www.hugo-kuekelhaus.de

Literatuur:
Münch, J. Hugo Kükelhaus und das Spielzeug Allbedeut. (Soest 1997).

Meer informatie:
Ga naar objectgegevens Inv. nr. 0734

back
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/index_leesmeer.php?id=17