0400_afb.jpg
Matrozen Rammelaar
Rammelaar van gesneden walvisbeen met fluitje, 19de eeuw. Inv. nr. 0400
2015-05-29
Matrozen rammelaar
Deze rammelaar werd zeer waarschijnlijk op zee gemaakt.

In vroegere tijden verbleven veel matrozen en walvisvaarders maandenlang op zee, onderweg naar verre bestemmingen als Amerika, Azië en Antarctica. Om de verveling aan boord te bestrijden maakten de zeelieden voorwerpen van de materialen die daar voor handen waren: walrusivoor, been en walvisbalein. In eerste instantie waren vooral bordspellen, spoeltjes en bestek populair, maar later maakten de matrozen ook rammelaars, bijtstokken en speeltjes voor hun kinderen die thuis waren achtergebleven of om te verhandelen.
Het ivoren en benen handwerk van matrozen is ook wel bekend als ‘scrimshaw’ – een woord van onbekende origine dat in de 19de eeuw in gebruik raakte. Scrimshaw-rammelaars als deze uit de collectie Keijser zijn inmiddels zeer geliefd onder verzamelaars. Sinds 1989 is de handel in ivoor verboden en kan alleen scrimshaw-werk dat ouder is dan 100 jaar zonder problemen van eigenaar wisselen.

Bronnen:   
Hersey, M. Collecting Baby Rattles and Teethers. Iola 1998: p. 61.

http://www.kovels.com/Price-Guide/Scrimshaw.html

Voor meer informatie:
Over deze rammelaar zie: objectgegevens Inv. Nr. 0400. In de collectie Keijser zijn veel exemplaren van dit type. Zork, vgl onder meer Inv. nr. 0385 t/m Inv. nr. 0400
back
contact | privacy | voorwaarden | colofon
lang: 1/index_leesmeer.php?id=14